Ce este un NAVOD?
Ce este un NAVOD?
Navodul pescaresc este un echipament de pescuit industrial filtrator, de mari dimensiuni, capturarea pestilor realizandu-se prin inconjurarea lor si restrangerea suprafetei. In general este utilizabil pe suprafete mari de apa: lacuri, balti, mari si oceane.
Inainte de a comanda un navod trebuie avut in vedere faptul ca aceasta unealta de pescuit profesional nu face selectia pestelui, este necesar sa stii exact de la ce marime in sus de peste vrei sa recoltezi.
Din ce este confectionat un NAVOD
Pe scurt, navodul este alcatuit din:
- MATITA – este un sac din plasa foarte rezistenta, de mari dimensiuni, localizat (in general) la jumatatea navodului, este locul in care pestele se aduna. Exista si navoade fara matita, cum de asemenea, exista navoade cu matite multiple – dupa caz.
- Doua aripi, care pot avea dimensiuni variabile, inconjoara suprafata de pe care se va recolta pestele.
- Doua sfori in partea superioara (pe care se afla plutele) si in cea inferioara, confectionate din fibre impletite sau rasucite de inalte razistenta.
- Franghia de tranctiune care este o continuare a celor doua sfori de la punctul 3.
Navodul poate fi tras la mal pentru scoaterea pestelui sau aceasta operatiune se poate face direct pe apa, din barci.
Despre depozitarea in conditii optime a unui navod pescaresc profesional
Depozitarea, dar si pregatirea navodului pentru o depozitare indelungata, sunt doua aspecte foarte importante care fac diferenta intre un echipament care va rezista 5-6 ani si unul care va fi folosit 12-14 ani.
Dupa fiecare utilizare, navodul trebuie perfect uscat inainte de al depozita. Umiditatea in exces altereaza calitatea materialelor iar acestea vor putrezi mai repede.
Depozitarea se face in locuri de preferat aerisite, fara umiditate sau caldura in exces, cu temperatura pozitiva, cat mai constanta, departe de surse de caldura sau flacara deschisa. Nu sunt recomandate urmatoarele locuri: in aer liber tot timpul anului, a nu se tine in soare perioade indelungate, beciuri, poduri, hangare in care sa ploua sau sa ninga.
Razele UV generate de soare scad durabilitatea si rezistenta materialelor.
Pregatirea dupa utilizare
Dupa fiecare utilizare este obligatoriu ca navodul sa fie intins intr-un loc aerisit pentru a se usca rapid. Este recomandat ca dupa uscare, navodul sa fie verificat, iar daca exista ochiuri de plasa rupte acestea sa fie reparate.