De ce sunt ilegale plasele monofilament in Romania?

Ce sunt si de ce sunt ilegale in Romania plasele monofilament iar in marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana si restul lumii sunt permise?

Conform ORDONANTEI DE URGENŢĂ 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura (completata si modificata de Legea 317/2009), Art. 2, numarul 37 – plasa de tip monofilament este plasa formată din fire polimerice netorsionate.

Aceasta este o intrebare perfect legitima pe care multi dintre clientii Romnets ne-o adreseaza. Am studiat legislatia romana in viguare, m-am documentat, am discutat cu persoane din cadrul Ministerului Agriculturii, mai exact Agentia Natională pentru Pescuit şi Acvacultura si am inteles motivele care stau la baza deciziei.

Acestea sunt concluziile la care am ajuns, plasele monofilament, comparativ cu plasele pescaresti din nailon multifilament, sunt mult mai rigide, mai dure. Aceasta caracteristica a plaselor monofilament, rigiditatea lor, raneste pestele care, prin forta lui s-a eliberat, a rupt plasa si a scapat. Astfel pestele ranit cu siguranta va muri, iar aceasta este o pierdere pentru afacerea antreprenorului. Mare parte a pleselor monofilament sunt de calitate inferioara si foarte ieftine, de aceea sunt inca multe persoane care le aleg. Tipul de plase monofilament sunt in mare parte, plase de unica folosinta.

Din punct de vedere economic, al cantitatii de peste recoltate cu un anumit tip de plasa, daca faceti un calcul simplu veti constata ca, de fapt, plasele monofilament sunt cele mai scumpe. Plasele monofilament sunt in mare parte de unica folosinta sau utilizabile maxim de doua ori. Plasele de pescuit profesionale se pot utiliza cu usurinta unu-doua sezoane, iar daca sunt cu adevarat de calitate, produse in Japonia, chiar si mai mult.

Plasele de pescuit multifilament, in special plasele din nailon Silky Net, au silicon adaugat in conpozitia lor, iar asta confera firelor o elasticitate optima.

Pentru a ne arata respectul fata de mediul inconjurator, fata de pestii capturati si, nu in ultimul rand, fata de semenii nostri, va statuim sa alegeti intotdeauna plase de calitate si sa le utilizati responsabil.

Va ajutam?
Buna ziua, doriti informatii suplimentare?
Powered by