Permis de pescuit comercial

Cum obtii permisul de pescuit comercial*?

O intrebare pe care si-o pune orice pescar profesionist care vrea, la un moment dat, sa castige bani din pescuit se refera la modalitatea de obtinere a permisului de pescuit comercial. Acest document da dreptul, atat pescarilor comerciali persoane fizice, cat si celor organizati in asociatii profesionale, sa practice pescuitul comercial respectand legislaria romana.

Permisul comercial se elibereaza de catre ANPA (Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura) pentru habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate, cu exceptia RBDD (Rezervatia Biosferei Delta Dunarii), si de ARBDD (Asociatia Rezervatia Biosferei Delta Dunarii) pentru desfasurarea activitatii de pescuit comercial pe teritoriul Deltei Dunarii.

Concret, iata carei autoritati trebuie sa te adresezi, in functie de arealul in care vrei sa practici pescuitul comercial:
ANPA – pentru activitatea de pescuit comercial practicat pe teritoriul ariilor naturale protejate care cuprind sectoare din Dunăre, Prut, Marea Neagră, precum și lacuri de acumulare în care nu se practică acvacultura;

ARBDD – pentru activitatea de pescuit comercial practicat pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, mai exact în complexele lacustre, Dunăre și brațele sale, complexul lagunar Razim-Sinoie și zona costieră a Mării Negre până la izobata de 20 m.

Vom detalia mai jos informatiile referitoare documentele necesare pentru a obtine un permis de pescuit comercial, insa mai inainte trebuie sa mentionam ca acesta este doar unul dintre pasii pe care ii are de facut un pescar profesionist inainte de a putea comercializa pestele prins. Celelalte conditii pe care trebuie sa le indeplineasca sunt urmatoarele:
– sa folosească nave/ambarcațiuni care dețin licență de pescuit;
– să deţină autorizaţie pentru recoltare/capturare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare de specii de floră şi faună sălbatice;
– să deţină autorizaţie de pescuit comercial

Documente necesare eliberarii permisului de pescuit comercial

In functie de aria naturala protejata in care iti vei desfasura activitatea, va trebui sa depui, fie la sediul ARBDD, fie la filialele regionale ANPA, urmatoarele documente pentru a obtine permisul de pescuit comercial:

– persoana juridica tip PFA, II, SRL;
– cerere;
– două poze tip pașaport;
– copie de pe buletinul/cartea de identitate;
– dovada plății taxei de eliberare a permisului, conform prevederilor legale în vigoare;
– copie de pe diploma/certificatul / calificare atestare profesională pentru pescuit în scop comercial;
– cazier judiciar din care să reiasă că solicitantul nu a fost condamnat sau sancționat penal pentru infracțiuni la legea pescuitului;

Permisul, chiar daca se elibereaza pe perioada nedeterminata, va trebui vizat anual. Pentru a obtine viza, trebuie sa depui urmatoarele documente:
– permisul de pescuit în original;
– copie de pe buletinul/cartea de identitate;
– declarație pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu a fost condamnat sau sancționat penal pentru infracțiuni la legea pescuitului și că nu este în perioada de suspendare/condamnare pentru abateri la legea pescuitului conform hotărârilor judecătorești definitive;

Daca ai avut abateri de la legea pescuitului si te afli in perioada de suspendare sau de condamnare, nu-ti va putea fi eliberat sau vizat permisul de pescuit comercial. De asemenea, acesta va putea fi suspendat sau retras în baza constatărilor personalului cu drept de inspecție și control.

Odata obtinut permisul de pescuit comercial, vei putea folosi, printre altele, urmatoarele unelte pescaresti: plase de pescuit profesionale din nailon multifilament, traule de fund, taliane sau setci, vintire, s.a.m.d.

Chiar si asa, tot va trebui sa respecti perioadele de prohibitie pentru pescuitul oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale conform ordinelor emise de Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministrul Mediului.

 

*va rog sa aveti in vedere faptul ca aceste norme pot suferi modificari.

 

Va ajutam?
Buna ziua, doriti informatii suplimentare?
Powered by