Plasele monofilament sunt ILEGALE in Romania

Plasele monofilament sunt ILEGALE ( interzise) in Romania

In ultima perioada am primit o serie de intrebari si am participat la mai multe dezbateri despre motivul pentru care plasele monofilament sunt interzise in Romania dar in majoritatea tarilor europene sunt permise.

CE SUNT PLASELE MONOFILAMENT?

Inainte de toate vreau sa clarific acest aspect. Plasele monofilament ( monofilele – in termeni pescaresti) reprezinta acea categorie de plase de pescuit care sunt confectionate din impletirea unui singur fir de nailon ( fire polimerice).

Incepand cu cel putin doua fire de nailon torsionate ( rasucite) impletite, plasele pescaresti devin legale si se incadreaza in categoria plaselor multi-monofilament.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura (completata si modificata de Legea 317/2009)

Conform Art. 64. – Următoarele fapte constituie infracţiuni şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani

m) producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

UNDE SUNT PRODUSE SI CUM SE INTRODUC IN TARA PLASELE MONOFILAMENT?

Principala sursa de plase monofilamen care alimentaza retelele de braconieri de la noi o reprezinta Turcia. In Istanbul si in zonele limitrofe exista foarte multi producatori de astfel de plase. Ele sunt introduse in tara ilegal, prin vamile din sudul tarii, de catre firmele de transport marfuri Romania- Turcia.

O alta sursa de plase monofilament este Grecia si o alta o reprezinta China.

Din Grecia plasele sunt aduse tot cu firmele rutiere sau autocarele de transport iar cele din China sun introduse prin portul Constanta.

Acest tip de plasa pescareasca este la mare cautare printre pescari , in principal datorita pretului foarte scazut la care se comercializeaza comparativ cu plasele de pescuit profesionale. In acelasi timp calitatea si durabilitatea monofilamentelor  sunt foarte reduse, ele mai numindu-se plase de unica folosinta.

Plasele sunt introduse in tara fara plata TVA-ului si a oricarei alte taxe catre stat.

DAR DE CE SUNT ILEGALE PLASELE MONOFILAMENT?

Din cauza rigiditatii firelor, acest tip de plasa raneste pestele care, prin efort, reuseste sa rupa plasa si sa se elibereze. Acest peste ranit cu siguranta va muri, prin urmare devine o pierdere.

Va sfatuim sa pescuiti responsabil, respectand natura si sa utilizati intotdeauna forme legale!

 

Va ajutam?
Buna ziua, doriti informatii suplimentare?
Powered by